Zijn mensen dan echt zo egoïstisch geworden?

Posted by U-MAN on 4-jan-2019 14:14:44

Zijn mensen dan echt zo egoïstisch geworden?

Posted by U-MAN on 4-jan-2019 14:14:44

Aan het begin van dit nieuwe jaar, en in onze wereld van vandaag, is men al eens geneigd om zich deze vraag te stellen. En ja, je zou die indruk kunnen krijgen. Er zijn momenteel genoeg signalen in de maatschappij die je tot dat besluit zouden kunnen doen komen.

In het verkeer gebeurt het wel eens dat een of andere onverlaat je heel brutaal de pas afsnijdt en de parkeerplaats inneemt waarvoor jij al even aan het wachten was.  Bij de bakker maak je het soms ook mee. Je weet pertinent zeker dat die bepaalde klant ná jou is binnengekomen en toch springt die voor. Daar sta je dan. We zouden nog meer voorbeelden kunnen geven van hoe egoïstisch deze maatschappij jammer genoeg geworden is.

Gelukkig zijn er véél meer voorbeelden van mensen die heel veel over hebben voor anderen en dus allesbehalve egoïstisch uit de hoek komen.

Het is hartverwarmend om te zien hoe een bedrijfsleider kansen geeft aan jongeren die ogenschijnlijk kansloos in het leven staan. Hij doet dit door hen een job aan te bieden en hen op te leiden. Die jongeren leren een beroep, voelen zich terug gewaardeerd en krijgen zo opnieuw respect voor zichzelf en ook voor anderen. Die bedrijfsleider is zeker niet egoïstisch, hij heeft het hart op de juiste plaats. Bovendien kiest hij met deze aanpak zeker niet voor de gemakkelijkste weg.

We konden in de laatste weken van vorig jaar ook kijken naar de vele initiatieven die in het kader van “De Warmste Week” genomen werden. Het was mooi om te zien hoe medewerkers in heel veel bedrijven zich in hun eigen tijd belangeloos inzetten om geld in te zamelen voor een goed doel.

Je hoort ook hele mooie verhalen over de talloze vrijwilligers die gaan voorlezen in rusthuizen voor bewoners die niet meer goed zien. Of verhalen over mensen die boodschappen gaan doen voor bejaarde buren, die de hond uitlaten voor nog andere buren, over kinderen die spontaan speelgoed weggeven aan andere kinderen, over een bedrijf dat vluchtelingen aanwerft.

Allemaal voorbeelden die illustreren dat heel veel mensen niet in de eerste plaats aan zichzelf denken. Het bestaat dus echt nog, die onbaatzuchtige inzet van de vele mensen die juist heel groothartig, welwillend en onzelfzuchtig zijn.

Het antwoord op de vraag in de titel is dus “Neen, gelukkig maar”. Gelukkig zijn er nog voldoende mensen die anderen willen helpen en die zo het verschil maken.

Onze beste wensen voor een gezond, gelukkig en voorspoedig jaar!

Subscribe to Email Updates

Title of the document